torstai 3. lokakuuta 2013

Vokun ruokinta

Tänään ruuna pitelikin vapaapäivään niin kaivelin kameran esiin ja ajattelin käsitelle/valaista lukijoita, mitä kaikkea ruunani todellisuudessa syö ja minkälaiset ruokinta rytmit- ja järjestykset meidän tallilla on.
Meillä hevoset saavan aamuruokansa 6.30 n. Joka on 2 l kauraa ilman mitään mössöjä. Jonka jälkeen on meilltä on puolisen tuntia kestävä kahvitauko, jolloin minä yleensä nousen ylös ja raahaudun kahville. Tämän jälkeen, kun hepat ovat kuppinsa tyhjentäneet alamme laittelemaan niitä tarhoihin, missä ne syövät aamuheinänsä ja sisään jäänneet saavat aamuheinät karsinan siivouksen yhteydessä. Voku on usein aamutarhailu vuorossa, joten se saa syödä heiniään aina puolille päiville, jolloin on heppojen vaihto. Tarhoissa meillä on ns. vapaaheinä, joten jokainen syö itse haluamansa määrän. Heppojen vaihdon yhteydessä jaetaan myös päiväheinät sisälle tuleville. Meillä syötetään pääsääntöisesti  esikuivattua säilöheinää, jota pollet saavat reilusti. Lisäksi päiväheininä saatamme antaa, myös kuivaheinää riippuen tosin ihan hevosesta ja kumpi on sillä hetkellä lähempänä. Syy siihen miksi käytämme esikuivattua säiläheinää on se, että sitä on paljon helpompi saada kuin pikkupaaleja.


Iltaheinät talli saa tuossa 15.00 ja jos on hyvä ilma kakkos ulkoilu vuorossa olevat saavat olla viellä pidempään ulkona ja syödä siellä vapaalla heinällä, jolloin ne saavat hieman vähemmän kuin sisällä olevat. Illalla on myös mössöjen vuoro, jotka jaetaan tuossa 17.00 taikka hieman sen jälkeen tai aikaisemmin riippuu kuinka kiireinen päivä on ollut. Tällöin Voku saa vähän reilut 2l kauraa, sekä n. 2 dl black horsen kivennäistä ja vähän reilu desin pekonirautaa. Sekä tällä hetkellä Vokulle on ostettu purkki Biotinia ( Jota annetaan yksi mitallinen ), jotta sen karva ja etenkn kaviot vahvistuisivat. Lisäksi se saa n. 1½ litraa turvotettua fiberlinen melassileikettä, sekä kohta rupean syöttämään myös pellavansiementä, jonka äiti usein sekoittaa melassileikkeeseen. Nykyisin meillä myös kastellaa kaurat melassivedellä, kun eräällä tallimme hevosella oli suolitukos ja eläinlääkäri kertoi hevosen olevan hyvin kuiva, jonka seurauksena Isäni määräsi, että kaikkien hevosten kaurat pitää kastella n. 1l lämpimällä melassi vedellä per hepan kaurat, jos jollain on reilusti ruoakaa niin sitten niile enemmän.. Lisäksi annan Vokulle viellä lisäksi vähän reilu desin öljyä kauran sekaan.




Lisäksi ruuna saa aina lenkin jälkeen kupillisen melassia, johon olen alkanut lähiaikoina sekoittaa elektrolyyttejä, jotka tasapainottavat nestetasapainoa ja lisäävät suolojen saantia. Sekä aina, kun tallilla vain on herkkuja, kuten leipää, omenoja tai porkkanoita pilkon niitä Vokun ruuan sekaan taikka sitten heittelen ne kuppiin, kun laittelen ruunan valmiiksi yöpuulle. Joten lukija kysyn viellä teiltä pidittekö ? Vai olisko jotain parantamista? Alanko tehdä aktiivisesti erkoispostauksia ? Kertokaa toki sana on vapaa.


9 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi hurjilta määriltä mitä Voku tota ruokaa syö :D Toi kaurojen kastelu on muute tosi hyvä kikka, meillä suokki saa itsensä tosi kuivaan kuntoon talvella kun neiti ei juo kuin lämmintä vettä.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tiedän, munkin korvaan ne kuulostaa aika isoilt määril, mut sit ku kattelee mitä muut tallin heppaset saa niin ei se oikeasti saa hirveesti. Ja noi on vaan suhteellisia mittoja, koska alkuvuodesta ruuna sai vähemmän ruokaa ja nyt äitini on lisännyt annosta.

      Poista
  2. MInustakin kauran määrä on aika suuri kun kuvista katsoo nii ruunasi on aika paksussa kunnossa ? eikö tallien muiden hevosten kuulukkin saada enemmän ruokaa kun ovat kuitenkin treenattavia ravihevosia jos oikein olen ymmärtänyt.. ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka määrät kuulostavatkin aika suurilta, todellisuudessa ruuna ei saa hirveästi ruokaa. Oman kokemukseni mukaan ratsuihmiset syöttävät hevosellee vähemmän kauraa kuin raviihmiset ravureilleen. Itse en tiedä kumpi olet ? Ja meidän talli on tunnettu siitä, että hepat saavat kunnolla ruokaa ja näyttävät hyvältä, vaikkakin omani on viellä vähän pallukka :D

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  3. Tosi paljon kauraa saa hevosesi en yhtään ihmetele että miks se on noin pulska. Jotain rajaa ja järkikäteen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 4l litraa kauraa päivässä on meillä normaali määrä ja sitä vähemmän meillä ei hevoset saa ruokaa. Hevoseni ei ole pelkästään ruokinnan takia pulska vaan taukoilimme pitkään kesällä, jolloin se lihoi vaikka sen ruokintaa pienennettiin. En tiedä sitten minkalainen kuva sinulla on ruokinnasta, mutta muista, että jokainen omistaja ruokkii hevostaan omalla tavalla. Ja musitutan viellä, että omani saa tallin vähiten kauraa, vaikka meillä on taukoileviakin hevosia tallissa. Ja huomaa viellä, että kaikki määrät ovat noin. sitä luokkaa... Enkä viitsi hevostani ihan nälkäkuurillakaan pitää....

      Poista
  4. Säästövinkki: Racingin biotiini on paljon riittoisampaa kuin tuo sun kuvassa oleva :) Kilon purkki maksaa 15 euroa ja annetaan 2 mittaa päivässä. Mitta on tosi pikkuriikkinen, joten kilo riittää kauan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä täytyykin sanoa äidille kun ensi kerralla menee rehuja hakemaan niin tuo sitä mukanaan :)

      Poista