Tämä kuva on vuosien takaa, mutta kuten voi huomata ruuna aloittaa karvan kasvatuksen ajoissa |
Miksi klippaan?
Klippaaminen on syvästi juurtunut minuun äitini kautta, joka on hyvin tarkka varsinkin talvella, että starttihevoset kuin myös muut treenattavat ovat karvattomia. Ainoastaan varsat saavat pitää turkkinsa. Painavin syy minulla varmasti on kuivatuksen helpottuminen. Vokun jäädessä minulle ratsuksi olin aluksi klipaamista vastaan, sillä minun silmääni se ei jotenkaan miellyttänyt. Mutta pian huomasin, että ruunani kasvataa talvisin kunnon turnukarvan ja lenkin jälkeen hiotessa sekä pesun jälkeen kuivatus vei tunteja ja enemmän loimia, kuin me omistimme.
Lisäksi ulkoloimet tahtoivat hangata Vokulta karvat lapojen kohtaa pois ja pian ruunalla oli kaksi kaljua länttiä tilalla. Mikä taas ei näyttänyt ollenkaan hyvältä. Joten tässä kohtaa jouduin nöyrtymään ja pyytämään äidiltäni klipperin käteen ja alkaa ajamaan sitä turkkia pois. Pian aloin kuitenkin huomata, että klipattu hevonen ei oikeasti näyttänyt huonolta. Joten myös klippaamisen tuoma ulkonäkö alkoi painaa hieman myös syynä siihen, että karvat saivat kyytiä.
Ja kuten jo aikaisemmin mainitsin on se vaan niin paljon helpompaa klipatun hevosen kanssa, kun tulet treeneistä ja vaikka olisikin hikeä. Sen kun pesun jälkeen heität viltin ja kuivatusloimen päälle, eikä mene kuin 45 min niin meillä ainakin löytyy kuiv mies karsinasta. Myös harjaaminen ja meidän tapauksessa jalkojen hoito on paljon helpomaa (kun karvat ajetaan niistä muutaman kuukauden välein.) Kaikki tökötit imeytyvät suoraan eikä niitä tarvitse lotrata puolta purkkia kerrallaan, sekä kaikki pienet naarmut on paljon helpompi huomata ja hoitaa. Meillä on tapana klipata hevoset vain talvella ja silloinkin muutaman kerran, mutta kesällä ajellaan vain jalkakarva.
Miten klippaan ?
Äitini osti vähän aikaa sitten uuden klipperin, mikä on muuten erittäin kätevä peli ( Merkkiä en nyt muista, mutta agrimarketista on kuitenkin hommattu). Se on täysin akkukäyttöinen, mikä tekee liikkumisesta klipauksen aikana helpompaa eikä tarvitse kokoajan pelätä, että Voku sotkeutuu johtoon. Meillä taittaa olla 5 terät joista 3 ovat tarkoitettu klippaamiseen ja 2 muut jalkakarvojen ajoon. On hyvä muistaa teroittaa terat säännöllisin väliajoin, sillä tylsillä terillä ajaminen on tuskaa niin hepalle kuin klippaajalle.
Olen kokeillut Vokulla muutamaa erillaista klippaustyyliä, joista olen havainnut koko vartaloklippauksen sopivan meille parhaiten. Ensin meillä taisi olla loimiklippaus. Samana talvena taisin myös muokata klippausta niin, että ajelin myös jalkakarvat pois ja ainoataan selkään ja kaulaan jäi karvat, mutta kuivaaminen oli silti hieman liian hankalaa, joten nykyään klipataan koko kroppa paitsi päähän saa jäädä karvat. Ja sitä paitsi huomasin myös kuinka hankalaa klippaus oli kasvattaa pois.
Voku ei anna klipata itseään helposti erityisesti se vihaa mahan alta sekä niskasta klippaamista, jolloin joudun yleensä pyytämään apua. Myös takajalkojen kohdalla pyydän suosiolla äitiäni klippaamaan ne, kun itse pidän etujalkaa ylhäällä. Mitään hän ei tehdä ilman vastarintaa, vai miten se meni ? Äiti koko klippaa myös kaikki treenattavat hevoset samalla tyylillä, kuin Voku ja korva karvat yleensä siistitään saksillä viimeiseksi. Yleensä aloitan klippaamisen jostain huomaamattomasta kohda esim takapolvista, joten jos kone ei jostain syystä toimisikaan niin heppaan ei jää mitään hulvattomia vaihtiraitoja. Etenen aina takaanta kohti etuosaa sen jälkeen menen jalkoihin ja lopuksi vielä siistin koko hepan läpi.
Tässä näkyy muokattu versio loimiklippauksesta |
Karvojen takaisin kasvu operaatio/kesäkarvan vaihtuminen |
Klipaatteko te hevosianne ?
Jos klippaatte niin mikä on suurin syy siihen ?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti